Resum i sensacions de la reunió mantinguda amb l’Ajuntament d’Artés

Artés, 23 de Maig de 2020

Salutacions.

Han passat ja més de dos mesos des que va tenir lloc la reunió, celebrada just avans de la COVID19, entre la Secció Sindical del SOV de Manresa, representants de l’Ajuntament d’Artés i de la plantilla d’aquest. Des de llavors, la població mundial està contenint la respiració i esperant esdeveniments que restableixin la situació. Els governs ja ens han deixat clar que això no passarà, que tot cambiará.

Quedar-nos de braços plegats, esperant que altres persones, unes poques, prenguin decisions sobre les nostres vides, no és una bona decisió. És per això que des de CNT hem decidit començar a moure’ns a Artés, per a posar-nos en situació d’afrontar el que vindrà. Per a començar a sortir de la letargia obligada, reprenem el fil del treball inicial d’aquesta secció: resum de la reunió amb l’Ajuntament i crida a participar en una reunió per a començar a fer propostes.

Resum i sensacions de la reunió amb l’Ajuntament

La primera impressió que la delegació del sindicat ens emportem al començament de la reunió no va ser agradable. Sentim que se’ns tractava de la mateixa manera que ho fan totes les empreses, quan esperàvem un tracte més pròxim, una representació de la suposada voluntat política del municipi i no dels interessos d’una corporació. Lamentablement, això s’està convertint cada vegada més en costum i els Ajuntaments es gestionen com a empreses privades amb ànim de lucre personal i no col·lectiu.

Acudim a la reunió el delegat de la Secció i un membre de l’equip d’Acció Sindical, per part del SOV de Manresa, i l’alcalde, la responsable de Recursos Humans de l’Ajuntament, així com la representant unitària de la plantilla. Havíem preparat un Ordre de Dia per a poder abordar tots els assumptes, però no va servir de molt, ja que l’actitud empresarial no va ser favorable al diàleg. Alguns dels temes abordats van ser els següents:

– Reconeixement de la Secció: es va qüestionar la pròpia realitat jurídica de la Secció Sindical i la seva capacitat per a intervenir en la negociació de condicions de treball. Vam exposar que les Seccions Sindicals, a part de les capacitats que tingui la representació unitària de la plantilla, podem negociar com a representació sindical de la nostra afiliació. A més, la Secció és l’essència del sindicat en els centres de treball, per la qual cosa la seva labor política i de formació és igual d’important, així com la seva capacitat de realitzar propostes de millora en el municipi. No obstant això, en lloc d’acceptar la nostra participació com una veu més, ens van exigir el lliurament els estatuts del sindicat i de la Secció Sindical. Potser li han demanat alguna vegada aquests documents a CCOO i UGT?

– Conveni i Relació de Llocs de treball: vam tractar d’abordar l’assumpte de la renovació del Conveni, que ve retrocedint en condicions des de 2007, i d’afrontar una nova Relació de Llocs de treball, donada l’alta taxa d’interinitat de la plantilla del municipi i la baixa escala salarial aplicada. Tant la representació laboral unitària, com la responsable de Recursos Humans, van insistir que serien el Comitè d’Empresa i l’Ajuntament els qui negociessin aquests aspectes, prioritzant la Relació de Llocs de treball sobre el Conveni. Donada la lentitud amb la qual s’estan fent les coses, l’actual situació de crisi pandèmica i la poca força que ha demostrat la representació de la plantilla, sembla evident que si no ens movem sofrirem retallades en breu. Des de la Secció de CNT ja estem fent feina.

– Exclusió de temporals del conveni col·lectiu d’aplicació: una de les qüestions que més ens preocupava era la falta de cobertura de condicions laborals per al personal “no estable” de la plantilla. El text del conveni recull excepcions, que entenem il·legals, que exclouen al personal temporal de l’empara del conveni de la plantilla de l’Ajuntament. En aquest sentit es va reconèixer immediatament que l’aplicació d’aquest conveni cobreix també al personal temporal, una de les poques bones notícies que ens van donar.

– Compensació de treballs tòxics, penosos i perillosos: no es contempla per part de l’Ajuntament el reconeixement de tasques com la neteja dins d’aquesta categorització. Des de la Secció proposàvem, tal com la pròpia Llei de Prevenció de Riscos preveu, treballar per a l’eliminació de productes químics perillosos per a la salut, així com l’extinció o modificació de treballs de risc. La resposta va ser que l’Ajuntament no contempla pagar aquest plus (que augmentaria el salari de les persones que fan les tasques més penoses, que precisament són les que estan en condicions més precàries), ni tampoc té idees per a eliminar els riscos. Des de la secció es va apuntar la idea de buscar alternatives per a treballar amb productes naturals i menys nocius en tasques de neteja, però la consideració va quedar en l’aire.

– Treball en diumenges: tampoc es contempla per part de l’Ajuntament el pagament del treball en diumenges, malgrat que està clarament reflectit en les taules salarials del personal laboral de Catalunya. Hem argumentat que és d’una lògica aclaparadora pagar més per treballar en diumenge, encara que sigui de manera habitual. No obstant això, l’Ajuntament al·ludeix a una indefición en l’estructura salarial d’aplicació, per la qual cosa rebutja pagar el plus per treballar en diumenge.

Aquest és el panorama que ens trobàvem fa dos mesos. Un Ajuntament-Empresa que situa un mur enfront de les reivindicacions de la Secció de CNT. Poc o res han avançat les coses després d’aquesta reunió. En la volta al treball ens hem trobat amb protocols d’ús de EPI´s que inclouen un ús de les màscares FFP2 per sobre del que estableixen els fabricants, suposant, com ja s’ha dit per molts tribunals, un incompliment en les condicions de seguretat de la plantilla i població. El panorama actual és de total incertesa. Si no espavilem, ho passarem malament.

Per això, la Secció Sindical i el SOV de Manresa-Catalunya Central ens posem en marxa. Començarem a treballar en propostes per a afrontar la situació que se’ns ve damunt, abans que altres persones prenguin aquestes decisions per nosaltres. Us convidem a participar, en la reunió preparatòria per a les reivindicacions en material laboral i social a Artés, divendres que ve 30 de Maig a les 18.00 en el local de CNT. Si no pots venir, fes-nos arribar les teves aportacions i propostes per correu (electrònic o tradicional). Anima’t a participar!

Secció Sindical Ajuntament Artés

CNT Manresa-Catalunya Central

CNT de Manresa

CNT de Manresa - Catalunya central (que inclou comarques de l'Anoia, del Bages, del Berguedà, el Solsonès i el Moianès)

Deixa un comentari

Figueres