El 2021 de CNT de Manresa

Desprès d’un 2020 difícil per tothom – també per aquest sindicat – preníem el ritme del nou any amb el final de la campanya sindical de l’anterior, contra l’empresa d’ambulàncies TSC. El 9 de desembre de 2020 s’havia celebrat el judici contra un company del sindicat, arrel del seu acomiadament. La qüestió del transport sanitari té diverses vessants, com ara una lluita tan bàsica com “a igual treball, igual salari”, que es deriva de les titulacions. A l’abril vam estar denunciant aquesta situació, segons la qual el Personal T.E.S. té un sou menor que la categoria T.T.S. simplement per no disposar d’un títol. També a l’abril iniciàvem una campanya per recollir fons per les repressaliades per la vaga d’ambulàncies de l’any passat. Al mes de juny li vam fer una aportació solidària amb aquest fons a un treballador de Barcelona que havia rebut una multa administrativa per les manifestacions de la passada tardor.

En el mateix sentit, el de demostrar solidaritat, el nostre sindicat va efectuar algunes accions de propaganda i difusió del conflicte laboral de la secció d’Eurest (SOV Barcelona). Eurest és una subcontrata de les funeràries Mémora. A la nostra ciutat el grup Mémora té un tanatori. La victòria de la vaga de la secció d’Eurest ens va omplir d’alegria.

A nivell social, durant els primers mesos de l’any, vam participar de les manifestacions contra la presència de VOX a Manresa, així com de les mobilitzacions demanant la llibertat de Pablo Hasél o donant suport a la okupació frustrada d’un bloc del nucli antic destinat a habitatges de joves. També vam participar de la manifestació unitària del 8 de Març. Per l’ocasió vam publicar el nostre propi comunicat.

El 23 de març s’havia de realitzar una vaga a l’empresa FCC Medioambiente Penedès-Garraf. El sindicat la va donar suport, atès que tenim una secció sindical a l’empresa. No obstant això, el Comitè d’Empresa va desconvocar-la a l’últim moment anunciant que havien arribat a un acord. La frustració provocada per aquesta manca de seriositat del comitè va provocar que la nostra secció a FCC s’hi consolidés i que ara siguem un dels majors sindicats (o el major) de l’empresa. A partir d’aquí es va produir una acumulació de demandes contra l’empresa degut al seu reiterat incompliment de diverses qüestiones bàsiques, que fins i tot tenia acordades amb el comitè. A finals d’any un company es va veure repressaliat i denunciem la situació de temporalitat irregular que en aquesta empresa és estructural per desgràcia, caient en un clar frau de llei. El 2022 seguirem amb la lluita.

Una altra fita fou l’1 de Maig. Cada any, l’esquerra anticapitalista de la comarca recorre els carrers de Manresa per celebrar el dia de la nostra classe. Nosaltres vam fer una crida a la dignitat i l’organització, atesa la manca de sindicació de la gran majoria de la classe treballadora. Aquesta jornada també es va okupar un bloc per part de la PAHC Bages. Els hi vam donar suport. Cal dir que el Bloc de la PAHC està molt a prop del nostre local i els vam ajudar amb la logística bàsica dels primers dies. Pocs dies desprès van venir uns nazis de desokupa a intimidar unes veïnes de Manresa, rebent una resposta ferma dels moviments socials, amb especial menció a la capacitat mobilitzadora de la PAHC.

El maig vam estar presents a l’homenatge a diversos deportats a Mauthausen. L’homenatge el feia l’Associació Memòria i Història de Manresa, amb suport institucional. Com l’acte reconeixia a 4 persones i teníem constància que almenys 2 havien format part de la CNT de Manresa (i de la FAI, inclús), doncs no ens ho volíem perdre. Per això, el Centre d’Estudis Ramona Berni va recuperar la biografia de Felip Díez, un dels que rebien homenatge.

A la primavera vam activar la Secretaria d’Acció Social. En un inici aquesta secretaria es va marcar dues tasques, la primera era la de participar a la Gira Zapatista. La segona era debatre sobre el possible col·lapse energètic que tindrem en el futur. Per obrir boca, es va projectar dos documentals sobre cadascuna de les dues qüestions [enllaç zapatista] [enllaç decreixement]. En aquests mesos seguíem participant de les convocatòries habituals de la ciutat, com ara la concentració de suport al poble colombià, aleshores en plenes protestes.

Un altre front obert per la Sec. d’Acció Social ha estat la qüestió de la llum, que afecta directament a la classe treballadora. Per això es va fer al juny un escrit, acompanyat d’algunes pintades. Al mes d’octubre es va repartir una octaveta vinculant la crisis energètica amb la climàtica. Al sindicat hi ha la preocupació sobre la crisi que vindrà. La resposta ha estat impulsar un grup/plataforma que combati la pobresa energètica que serà presentat el mes de gener. Es tracta de generar més xarxa de suport mutu per afrontar la crisi. Atentes.

La resposta més sensata és el decreixement, però encara s’ha d’encaixar correctament aquest concepte amb el sindicalisme. Per això, un grup de militants del sindicat van assistir a diversos actes durant l’estiu i la tardor (Jornades d’agitació rural, CNT Mataró) sobre aquesta qüestió. També es va participar de la Plataforma Bages pel Clima, que va organitzar la Columna Bages per baixar a la manifestació contra l’ampliació de l’aeroport d’El Prat. Per celebrar la Vaga pel Clima es va obrir un nou hort alliberat.

A l’estiu vam aprofitar per fer pinya i vam realitzar algunes activitats de cohesió. Per exemple la presentació de la secció sindical de FCC-Penedès/Garraf o el sopar de Festa Major. Dins d’aquest apartat podríem col·locar els documentals, com ara el del 12 d’Octubre sobre els indígenes anticolonials de Colòmbia o el de Caracremada. Fins i tot, podria col·locar-se en aquesta secció les Jornades que vam compartir amb els esquadrons zapatistes que venien a la Catalunya central. Vam fer quatre activitats amb diversos debats. Caldria esmentar el treball d’algunes compas del sindicat, que s’hi van esforçar de valent. O inclús s’ha obert un club de lectura de diversos textos que ens interessa, a mode de formació política.

El sindicat va participar de la Conferència de Militants de Mataró. També vam estar presents a l’acte del 19 de Juliol de Granollers (fent de públic). Al setembre ens va visitar un grup de companyes de Terrassa. Nosaltres vam fer el mateix amb Olot i properament visitarem altres sindicats. Es tracta de fer caliu entre les bases sindicals, renovar aliances i preparar-nos per una ofensiva obrera els propers anys.

També vam visitar el sindicat de CGT Sallent per la seva inauguració del seu local, així com vam participar d’un debat sobre sindicalisme a Artés, amb l’Ateneu La Falç, on també hi era el sindicat sallentí. Aquestes relacions van facilitar la tasca d’organitzar l’actual Taula Sindical del Bages-Berguedà, que ajunta a diversos sindicats combatius de la comarca. Les xerrades i actes lúdic-culturals també es van realitzar a Navàs [fotos], Castellnou de Bages o l’acte de La Sèquia que organitzava el CERB entre setembre i octubre. Tal era l’acumulació d’activitats del setembre que ens vam atrevir a fer un cartell anunciant-les totes sota el títol de “Tardor Llibertària”.

A mitjan de mes de juny vam reactivar la secció sindical de l’Ajuntament de Manresa. La tasca prioritària del sindicat va ser la de l’interinatge, el sector més precari de l’Ajuntament. A l’Ajuntament i a tota la plantilla se’ls va enviar un taula reivindicativa de 10 punts per fer sentir la nostra veu a l’empresa. Des d’aleshores hem interposat 10 denúncies per denunciar contractes en frau de llei i exigir la fixesa dels llocs de treball. La secció va rebre noves afiliacions i amb aquesta empenta, el 28 d’Octubre vam participar a la Vaga de les Administracions Públiques. La vaga es va desenvolupar amb força a l’Ajuntament i va ser seguida per un nombre considerable de treballadores i treballadors de la plantilla. A més la manifestació va estar força concorreguda. Aquesta manifestació va ser el tret de sortida de la Taula Sindical, que va tornar a convocar una altra vaga el dia 30 de novembre pel mateix motiu.

Certament, les consultes laborals són habituals al sindicat i properament podrem anunciar noves seccions sindicals. Mentrestant també hem ofert sessions de formació laboral a l’afiliació. Una part de la militància les ha seguit, cosa que la beneficiarà per organitzar la seva futura secció, entre d’altres coses.

Al mes de novembre hem pogut activar la Secretaria de Dones. El primer escrit públic realitzat per aquest grup de treball (cada secretaria en té un) ha estat un comunicat pel 25 de novembre, dia contra la violència masclista. La secretaria està preparant campanyes concretes a l’àmbit laboral/sindical i social.

Per últim, esmentar que nivell gràfic i comunicatiu hem gaudit d’una positiva renovació, que ens ha donat millor visibilitat tant amb el material que produïm [banners, més] com al mateix local. Comptem també amb un canal de telegram, instagram i twitter, com sabeu.

Com a resum de l’any, podem ser optimistes. Hem duplicat l’afiliació, les seccions sindicals estan a ple rendiment, els grups de treball i equips de cada secretaria estan en funcionament i per suposat el sindicat té presència i visibilitat a Manresa. Tot el que volíem a l’inici de l’any. Ara bé, no ens podem adormir. Cal assumir que moltes d’aquestes activitats – que vistes en perspectiva ens poden semblar moltes – han sigut impulsades per relativament poca gent. El sindicat necessita de més mans per consolidar-se definitivament i convertir-se en una alternativa real al sindicalisme de concertació a la nostra comarca. També voldríem impulsar nuclis a altres comarques per expandir el sindicat, tot i que encara no ens veiem a prou forces. Tot arribarà.

Per cloure us desitgem un feliç 2022 que ha de ser revolucionari, combatiu i cenetista !

CNT de Manresa

CNT de Manresa - Catalunya central (que inclou comarques de l'Anoia, del Bages, del Berguedà, el Solsonès i el Moianès)

Figueres